Промоции на САЕМ НА КНИГАТА 2019

31. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ НА КНИГАТА 2019

08 – 14.05.2019 

ПРОМОТИВЕН ЦЕНТАР

ВИП АРЕНА Борис Трајковски

 

Среда, 08 Мај 2019

12.30 – 13.30
ТРКАЛЕЗНА МАСА/ФЕНИКС
Тема: Литературата за деца овде и сега“  

17.30 – 18.30

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Луѓе без минато“ од Ивица Челиковиќ

Четврток, 09 Мај 2019

11.30 – 12.30
ПРОМОЦИЈА и ПРЕТСТАВА/ ТОПЕР
Детска книга „Зебричка“, автори Соња и Бојан Станковиќ  

13.00 -14.00

ПРОМОЦИЈА /АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Самовилата што гледаше во темнината” од Ласло Багоши, Унгарија 

15.30 – 16.30
ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС
Промоција на најновите изданија на Феникс и Македонија презент   

17.00 -18.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Како во филм од Винко Модерндорфер

Гостин - Винко Модерндорфер

Промотор: Лидија Димковска  

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Солунска 28” од Неле Карајлиќ, Србија                             

 

Петок, 10 Мај 2019

11.00-12.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „ШАРЕН ДЕТСКИ СВЕТ“- (книга за деца)

Автор: Васка Јовановска

Промотори: Проф. д-р Весна Мојсова – Чепишевска, Изабела Новотни и  децата од детската градинка „13 Ноември“ Општина Центар -  Скопје.

 

12.00-13.00

ПРОМОЦИЈА/ТОПЕР

Хана Филдинг

13.30 – 14.30
ФЕНИКС

Врачување на наградите за најдобра литературна и ликовна творба на на тема:„Биди дете“; Најдобри есеи и читатели – шампиони! 

 

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „ПИРАМИДА ОД КАЛ“ од АНДРЕА КАМИЛЕРИ

Преведе од сицилијански: ЈУЛИЈАНА СИНАДИНОВСКА

Промотор: ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ

 

16.00-17.00

ПРОМОЦИЈА/БАТА ПРЕС

„ВРЕМЕ Е ЗА КНИГА“ - Претставување на проектот поддржан од ЕУ и Креативна Европа и најава за објавување на десет книги од врни европски автори.

 

17.00 -18.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Стаклените деца од Кристина Улсон

Гостин: Кристина Улсон

Промотор: проф. д-р Весна Мојсовска-Чепишевска 

 

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „ Костурите на округот Медисон ” од Ведрана Рудан, Хрватска 

 

Сабота, 11 мај 2019

11.0012.00

ПРОМОЦИЈА/ ЕДУКА МАК

Наслов: „Врти од А до Ш“

Автор: Елена Стојчевска  

Промотори: проф. д-р Мито Спасевски   

 

12.0013.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов:  ДЕБИ  МУ ГО РАЗБУДИ  БУВЧЕТО

Автор: Жаклина Мучева

Промотор:  м-р Татјана Гоговска 

 

13.30 – 14.30

ПРОМОЦИЈА/БАТА ПРЕС

Наслов: „КНИГА ДОСТАПНА СЕКОМУ достапна секому“ и претставување на „Бруклин“ од Колм Тојбин

 

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „ПРЕПОЛОВЕНИОТ ВИКОНТ“ од ИТАЛО КАЛВИНО

Превод од италијански: проф. д-р. АНАСТАСИЈА ЃУРЧИНОВА

Разговор со преведувачот: проф. д-р ЛИЛЈАНА УЗУНОВИЌ 

 

15.30 – 16.30

ФЕНИКС

Врачување на наградите: „Орфеј“ на Никола Вуколиќ и „Големиот принц “на „Киро Донев“ 

 

18.0019.00

ПРОМОЦИЈА/ТРИ

Промоција на книгата Нема и нека не ни има од Едина Сворен

Гостин: Едина Сворен 

 

19.00-20.00

Доделување на награди од Здружение на издавачи и книжари на Македонија

 

 

Недела, 12 Мај 2019

11.0012.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „Сонливи приказни од тајната шума“ - книга за деца

Автори: Алма Растодер

Промотори: Проф. д-р Владимир Мартиновски     

 

12.30 – 13.30

ПРОМОЦИЈА /БАТА ПРЕС

Промоција на книгата „Ангелите од Москополе“ од романската авторка Катја Максим и на 4 други + проекти поддржани од Министерството за култура

13.30 – 14.30

ПРОМОЦИЈА на новата книга на Ниче Димовски „Љубов се викам“ 

 

14.30 – 15.30

ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС

Промоција на едицијата „Учење низ игра“и списанието „Новкруг“

 

15.30 – 16.30

ПРОМОЦИЈА/ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ 88

Наслов: „КИНЕСКИ ДРЕВНИ СКАЗНИ ЗА ДЕЦА“

Приредувач и преведувач од кинески јазик: ЕЛЕНА ДАМЈАНОСКА

Промотори: проф. д-р ЛИЈАО ВЕЈ, директор на Институтот „Конфуциј при УКИМ во Скопје и проф. д-р КАЛИНА МАЛЕСКА 

 

18.0019.00

ПРОМОЦИЈА/АРС ЛАМИНА

Промоција на книгата „Секој полудува на свој начин” од Стефан Чапалику, Албанија 

 

 Понеделник, 13 Мај 2019

 

11.0012.00

ПРОМОЦИЈА /ЕДУКА МАК

Наслов: „СРЕЌЕН  РОДЕНДЕН“- книга за деца

Автор: Ели Маказлиева

Промотори: Проф. д-р Кристина Николовска и Проф. д-р Анета Баракоска

 

12.30 – 13.30

ПРОМОЦИЈА/ФЕНИКС

Промоција на книгата Кога големите беа мали подготвена од Христо Петрески

- Соопштување на наградата Ана Франк за 2019 година 

 

18.00 – 19.00

ПРОМОЦИЈА /БАТА ПРЕС

Промоција на бестелерот „Каменувана“  автор  Томас Енгер, Норвешка.

Средби со Томас Енгер, ексклузивен гостин на „Бата прес“

 

Новости